Inge van der Kooij; hardloopster en verkoper bij runpoint

“Als klanten om hardloopschoenen komen en nog maar net zijn begonnen met hardlopen, zijn ze vaak bescheiden. ‘Ik loop echt geen 21 kilometer’, vertellen ze me dan wat schichtig. Als ik dan antwoord met: ‘ik ook niet’, is dat voor hun vaak een geruststellende gedachte. In de winkel komen heus diehards die marathons lopen of ultrarunner zijn. Die draaien hun hand niet om voor veertig of zestig kilometer hardlopen, en soms zelfs meer. Tegelijkertijd is er een andere groep, en die groep is groot, die net beginnen of de vijf of tien kilometer als doel hebben. Dat is een prima afstand. Het maakt gewoon niet uit hoeveel kilometers je aflegt, als je er maar plezier aan beleeft. En natuurlijk goede schoenen aantrekt, want een groot deel van het plezier hangt af van blessurevrij lopen.

 

Ik ben van nature enthousiast en vrolijk. Ik heb een open mind en klanten voelen dat. Als ik met een klant praat over hardlopen is dat weliswaar enthousiast, maar het grootste cadeau is dat die klant tevreden naar huis gaat en zich gezien voelt. Ongeacht de afstanden die hij of zij loopt. Ik leg de lat voor mezelf als loper helemaal niet hoog, voor een klant ook niet.”

Mijn ouders stimuleerden het sporten

“Voor mij is lopen als een ontlading van alle drukte. Ik ben op zaterdag in de winkel te vinden, de rest van de week werk ik op kantoor en in de wintermaanden zit ik ook af en toe achter de balie bij de Elfstedenhal in Leeuwarden. Ik ben een bezige bij. Het sporten en alles wat met sport te maken heeft, vind ik heerlijk.

 

Ik ben sportminded opgevoed. Mijn ouders stimuleerden dat, maar hebben me nooit gedwongen. Ze meenden dat sport gewoon goed voor je is, voor je lijf en je sociale ontwikkeling. Tot aan mijn zestiende deed ik op hoog niveau aan turnen, en ik tenniste. Ik ga nu twee keer in de week naar de sportschool, tennis nog één keer per week en ik ren.

 

Ik vind het belangrijk dat mensen sporten, op welk niveau dan ook. Vroeger liep je nog eens naar de brievenbus met je post, nu zijn we de hele dag aan het mailen. Zittend! Daarom is het belang van bewegen groot. Zelf startte ik met lopen bij start to run. Gewoon om lekker te leren lopen.”

Ik probeer mijn enthousiasme voor sport op de mensen over te brengen, op een laagdrempelige manier.

Schoenen moeten lekker zitten én goed voelen

“Ik zeg vaak gekscherend: sporten is voor het gevoel na die tijd. Dat kent iedere sporter wel. Heb je eigenlijk geen zin, ga je toch, voel je je nadien geweldig. Vooral als je onder de douche vandaan komt. Maar het begint met van de bank afkomen.

 

Er is dan natuurlijk veel gelegen aan je motivatie, maar als je iets leuk vindt dan lukt dat meestal wel. Ik probeer mijn enthousiasme voor sport op de mensen over te brengen. Op een laagdrempelige manier. Ik wil dat mensen zich vrij voelen in het sporten, net zoals ik, en dat ze zich ook niet genoodzaakt zien om bijvoorbeeld de duurste schoenen te kopen. Het gaat om de schoen die bij je past, ongeacht de prijs.

 

Er staat een loopband in de nieuwe ingerichte winkel, die middels camera’s zicht biedt op hoe je loopt en dat ook registreert. Daardoor kunnen we nog beter inschatten welke schoen het meest geschikt is. Met een paar nieuwe schoenen een rondje buiten de winkel over de gracht rennen, mag ook nog steeds. De schoenen moeten immers ook lekker zitten en goed voelen. Zowel aan je voeten als in je lijf en je hoofd. Dán raak je het meest enthousiast.”

Laat nu een loopanalyse doen in ons looplab!