Miny Verheij, hardloper en lees & mediaconsulent

“De laatste tijd loop ik wat minder vanwege drukte in mijn gezin. Wij hebben twee pleegkinderen met een beperking en met name de verzorging van de jongste nam de afgelopen periode meer tijd. Dat neemt niet weg dat ik blijf lopen. Voor ik het weet ren ik weer vier keer per week. Geen loopgroep voor mij, ik train altijd in mijn eentje. Dan kan ik gaan wanneer ik wil en meestal is dat vroeg in de ochtend, rond zes uur bijvoorbeeld. Ik ben weer thuis als de kinderen wakker worden.

 

Ik sport al van jongs af aan. Op zesjarige leeftijd deed ik aan shorttrack. De trainingen in de zomermaanden vond ik het leukste, lekker hardlopen en wielrennen. Intervaltrainingen, steigerungen doen. Ik vond dat allemaal heerlijk. In mijn puberteit koos ik voor streetdance, samen met vriendinnen. Toen iedereen op zichzelf ging wonen en ging studeren verloor ik die meiden uit het oog en ben ik voor mezelf gaan hardlopen. Mijn onrustige aard maakt dat ik dat nodig heb. Voor mij werd lopen op een gegeven moment een manier om na te denken, om zaken in mijn hoofd op een rij te zetten. Ik ga liever hardlopen dan dat ik met anderen moet praten.”

De man met de hamer kwam maar niet

“Het lopen ging steeds beter en ik maakte een snelle ontwikkeling door. Negen maanden nadat ik regelmatig trainde, liep ik de marathon van Rotterdam, dat was in 2014. Ik ben daar vrij onbevangen aan begonnen, had geen idee hoe het zou gaan. Ik dacht maar steeds ‘wanneer komt die man met de hamer nou?’. Iedereen had me verteld dat die geheid zou komen. Dat moment kwam echter niet. Ik liep een tijd van 3 uur en 37 minuten en werd er zo blij van!

 

Ik heb inmiddels twee keer de marathon van Rotterdam gedaan, één keer Terschelling en mijn meest recente marathon is die van Eindhoven in 2018. Ook al loop ik vrij makkelijk, ik neem het wel serieus. In de periode voor een marathon wordt iedereen gek van mij, want dan staat alles in het teken van die tocht. Ben ik er constant mee bezig. Veel trainingen doen, voldoende rust nemen en goed eten. We eten hier thuis vegetarisch en dierlijke producten laten we ook zoveel mogelijk achterwege. Ik heb wel wat vaste gewoonten. Ik zweer bijvoorbeeld bij suikerbrood voor een duurloop of marathon. Zo ben ik op mijn manier het beste voorbereid.

 

Dat hele traject richting die marathon vind ik prachtig. Steeds meer kilometers rennen en je alsmaar fitter voelen, dat is machtig. En met zo’n voorbereiding voel ik me heel goed tijdens die 42,195 kilometers. Niet dat ik niet hoef af te zien, maar van afzien kun je ook heel blij worden.”

Vaak is er meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt!

Het gaat om lekker lopen, niet om de kilometers

“Naast duurlopen loop ik ook graag trails. Die ruim 42 kilometer rennen is interessant, maar er is nog zoveel meer. Ook een halve marathon is leuk, evenals verder gaan dan de marathon-afstand. Ik wil ook nog wel vijftig of zestig kilometer hardlopen. Het zou geweldig zijn als dat lukt, maar in alle gevallen wil ik lekker lopen. Die kilometers of ‘moeten presteren’ doen er dan minder toe.

 

Mijn vrouw en ik vormen een gezin met twee pleegkinderen. De kinderen hebben een beperking, de jongste zit in een rolstoel. Als je een lichamelijke beperking hebt, is bewegen niet zo vanzelfsprekend. Toch is er vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Op dit moment loopt er een aanvraag voor een hardlooprolstoel voor mijn jongste. Daar kan ik echt naar uitkijken. Ik zou het geweldig vinden om mijn kind ook op die manier het buitenzijn te kunnen laten ervaren door samen te gaan rennen. Samen genieten.

 

Met andere woorden: denk in mogelijkheden. Mijn kinderen laten me zien dat er toch meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt. Nooit zomaar opgeven. Doorzetten is belangrijk.  Mede daarom word ik zo blij van die kinderen. Ze zijn puur en leren mij om in het moment te leven. Nu genieten en niet piekeren over morgen of wat er allemaal mis kan gaan. Deze positieve mindset helpt me tijdens een race als ik het zwaar heb. Of als het tijdens een training niet gaat zoals ik wil.”

Laat nu een loopanalyse doen in ons looplab!